Belangen Soesterberg

Belangenbehartiging Soesterberg

Belangen Soest

Belangenbehartiging Soest

Belangen Baarn

Belangenbehartiging Baarn

Nieuwsbrief KBO-PCOB

Maandag 17 augustus 2020

Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB

online lezen

 

KBO-PCOB Verenigingsnieuws

 

 

Informatie voor leden en afdelingen

 

 

September: senioren in de ban van babbeltrucs, phishing, spoofing en shouldering 

 

Babbeltrucs, shouldering, spoofing en phishing. Veel Engelse termen voor ordinaire criminaliteit waar ook in Nederland veel ouderen het slachtoffer van zijn. Om meer bewustwording te creëren, roept seniorenorganisatie KBO-PCOB, in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, september uit tot Maand van de Veiligheid. Iedere week staat in september één van deze vormen van oplichting in de schijnwerpers.

September
De eerste week (36) staat in het teken van shouldering, dat is het meekijken over de schouder bij het pinnen. In de tweede week (37) komen de babbeltrucs aan bod. Dit gebeurt veelal bij de voordeur, met een slimme smoes komen de babbelaars in huis en proberen iets van waarde mee te nemen. In de derde week (38) is er aandacht voor een oplichtingsvorm die de laatste tijd veel in het nieuws is: spoofing. Via bijvoorbeeld de telefoon of WhatsApp doet een crimineel zich voor als een bekende en op die manier wordt er geld afhandig gemaakt. En tot slot, in de laatste week (39) is phishing aan de beurt. Hierbij proberen de oplichters via mail en websites aan belangrijke (bank)gegevens te komen.

Babbeltiplijn
Op dinsdagochtend 10.30 uur is er per thema een webinar, gepresenteerd door Catherine Keyl, met een aantal keren Manon Vanderkaa te gast. Deze webinars zijn op internet te volgen of terug te zien op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. En voor iedereen die vragen over deze oplichtingsvormen heeft, kan er in september iedere woensdag naar de Babbeltiplijn gebeld worden. Veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB zitten aan de lijn en geven tips hoe je oplichting kunt voorkomen of hebben een luisterend oor. De Babbeltiplijn is van 9.00 tot 17.00 uur op alle woensdagen van september te bereiken op nummer 030-3400670.

KBO-PCOB Magazine
Het KBO-PCOB magazine besteedt deze maand ook aandacht aan de campagne. Onder andere komt Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen', aan het woord. Hij is bereid gevonden om ambassadeur te zijn van deze campagne. Meer weten? Kijk voor de laatste informatie over de campagne regelmatig op de website: www.kbo-pcob.nl.  

 
 

 

Week tegen Eenzaamheid van 1 t/m 8 oktober 2020

 

Als KBO-PCOB zijn we al lang actief in de strijd tegen eenzaamheid. Dat doen we als lid van de Coalitie Eén tegen Eenzaamheid, die onder andere de landelijke Week tegen Eenzaamheid organiseert. Een week vol activiteiten en hét moment om uw activiteiten op het gebied van eenzaamheid voor het voetlicht te brengen of een speciale actie te houden. De Week tegen Eenzaamheid vindt dit jaar voor de elfde keer plaats en is van 1 tot en met 8 oktober. Vanuit KBO-PCOB organiseren we die week een groot wandelevenement op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland, waar elke afdeling aan mee kan doen. Samen de natuur in en ondertussen een goed gesprek. Een evenement dat bij uitstek geschikt is om ook in uw gemeente personen te betrekken die misschien wel behoefte hebben aan contact met anderen.

Lees hier meer over de Week tegen Eenzaamheid en vind er een terugblik van afgelopen jaar.

Bestel nu het Kom erbij-pakket
Voor uw activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid is een ‘Kom erbij-pakket’ beschikbaar met aankledings- en promotiemiddelen. U kunt deze kosteloos bestellen.
De producten zijn in een herkenbare Week tegen Eenzaamheidstijl. De producten zijn:

  • Placemat (met gespreksstarters)
  • Ansichtkaart ‘Ik nodig je uit’
  • Kaart ‘Vervolgafspraak’
  • Badges
  • Poster ‘Week tegen Eenzaamheid’
  • Vloersticker “Kom erbij.. op 1,5 meter”

Digitaal beschikbaar:


Bestellen kan tot 31 augustus. Levering is in de tweede helft van september. Ga direct naar het bestelformulier.

Bekijk de Week tegen Eenzaamheid

 
 

 

15.000 ijsjes voor verpleeghuisbewoners

 

Deze week kregen duizenden verpleeghuisbewoners een ijsje van KBO-PCOB. Samen met Hertog IJs en Zorgboodschap bezorgde KBO-PCOB 15.000 ijsjes aan zo’n honderd zorglocaties.

Om de actie verder op te vrolijken was Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, in Apeldoorn. Samen met vrijwilligers van PCOB Apeldoorn mocht ze aan bewoners van woonzorgcentrum Koningin Wilhelmina ijsjes uitdelen en die vielen ronduit in de smaak op deze warme zomerdag.

Lees verder

 
 

 

Zomerbellijn ook in september bereikbaar

 

Op maandag 27 juli is seniorenorganisatie KBO-PCOB een speciale Zomerbellijn voor senioren gestart. De lijn is er voor ouderen die om een praatje verlegen zitten, behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen, of zomaar even wat gezelligheid zoeken.

De Zomerbellijn is ook in de gehele maand september bereikbaar. 

De KBO-PCOB Zomerbellijn is op maandag tot en met donderdag van 10 uur tot 13 uur te bereiken op 030 3400 680.

 
 
 

 

Raad van Ouderen publiceert advies over ICT in zorg en welzijn

 

Veel ouderen kunnen de technologische ontwikkelingen in de zorg niet bijbenen. Dit zegt de Raad van Ouderen in een advies aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Raad van Ouderen beschrijft in het advies dat er rekening mee gehouden moet worden dat een groot deel van de ouderen de snelheid van de ICT-ontwikkelingen binnen de zorg niet zal kunnen bijbenen en zal afhaken. Daarom wil de Raad van Ouderen dat goede zorg en ondersteuning behouden blijft voor ouderen die geen gebruik kunnen maken van ICT-voorzieningen en –ontwikkelingen.

KBO-PCOB erkent het belang van dit advies en ondersteunt senioren die vragen hebben over het gebruik van de smartphone, tablet of de computer. Tabletcoaches van KBO-PCOB ondersteunen al jaren op locatie de groep senioren die de digitale weg willen bewandelen. De laatste maanden beantwoorden zij vanwege de maatregelen rond corona vragen van senioren ook telefonisch via de Digibellijn van KBO-PCOB. Deze bellijn is elke maandagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag te bereiken van 14.00 – 16.00 uur op het telefoonnummer 030 3400 660. Er kunnen allerlei vragen voorgelegd worden, zoals de vraag welk apparaat het handigste is, hoe je Whatsapp gebruikt of hoe je kunt beeldbellen, vragen over internetfraude en WhatsAppfraude, en tips waar u op moet letten om dat te voorkomen. 

Raad van Ouderen

 
 
 

 

Bingo verplaatst naar woensdag 15.00 uur

 

In de afgelopen maanden heeft u elke woensdag om 11.00 uur bingo kunnen spelen. De wekelijkse uitzendingen gaan gewoon door, maar het tijdstip gaat veranderen. Vanaf heden zijn wij er om 15.00 uur. We verhuizen dus van de ochtend naar de middag. Verder blijft alles hetzelfde: vanaf 14.45 kunt u via www.denationalethuisbingo.nl naar de livestream. Om 15.00 uur begint dan de uitzending met William of Lydia.

Speel mee

 
 

 

KBO-PCOB in de media

 

KBO-PCOB komt op voor de belangen van senioren en laat op verschillende manieren en momenten van zich horen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het versturen van een persbericht of verwoorden van een standpunt in de media. Daarmee ondersteunen we onze belangenbehartiging en maken we onze activiteiten en initiatieven van de vereniging kenbaar. Seniorenorganisatie KBO-PCOB wordt regelmatig genoemd, zowel online en op social media als in diverse kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s. Om u daar een goed beeld van te geven treft u op de website een overzicht van belangrijke, nieuwswaardige momenten.

Bekijk het mediaoverzicht

 
 

 

 

...


Nieuwsoverzicht

Lid worden

Wilt u ook lid worden van KBO Soest? Bekijk alle voordelen door op de onderstaande knop te drukken.

Lid worden

Ons doel

Behartiging van de belangen van haar leden in de gemeente Soest en Baarn.

Contactinformatie

KBO Soest-Soesterberg-Baarn
Postbus 139
3760 AC Soest

info@kbosoest.nl