Belangen Baarn

Belangenbehartiging Baarn

Belangen Soest

Belangenbehartiging Soest

Belangen Soesterberg

Belangenbehartiging Soesterberg

Staaroperatie

Dinsdag 26 april 2022

WAT WE MOETEN WETEN OVER EEN STAAROPERATIE

Ieder jaar ondergaan 140.000 mensen een staaroperatie (cataractoperatie) vanwege een vertroebeling van de lens. De gezichtsscherpte gaat achteruit en zonder medische hulp leidt dat tot blindheid. Gelukkig laten we dat niet zo ver komen en volgt een operatieve ingreep waarbij de troebele lens vervangen wordt door een kunstlens. Maar voordat we ons laten opereren, is het handig om enigszins beslagen ten ijs te komen. 

Wanneer staar in beide ogen voorkomt, is het de bedoeling om eerst het oog te opereren waar de staar het ergste is. Pas als het geopereerde oog weer in orde is en het gezichtsvermogen stabiel, wordt het andere oog geopereerd. Zeker bij bijvoorbeeld autorijden is dat van belang, omdat we dan diepte kunnen zien en we daardoor veiliger aan het verkeer kunnen deelnemen. 

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt slechts 15 minuten. Omdat er geen infectie mag komen, krijgen we na de ingreep oogdruppels (antibiotica en ontstekingsremmers) om dat te voorkomen. We mogen ook nog geen tilwerk doen of sporten waardoor de nieuwe lens steeds schokken krijgt. 

Belangrijk is ook de keuze van de lens. We kennen twee soorten kunstlenzen, de monofocale en de multifocale lens. Bij de monofocale kunstlens kunnen we alleen scherp zien op een bepaalde afstand, zodat voor meer afstanden een bril (lees-en/of vertebril) nodig is. Door een nieuwe techniek is er ook de multifocale bril waarmee we op meer afstanden scherp kunnen zien en is een bril niet meer nodig. Het is goed om vooraf te weten welke soort lens we willen. Waar vragen zijn, moeten we dat natuurlijk overleggen met de oogarts. Het kan zijn dat de oogarts nog maar weinig ervaring heeft met de nieuwste lenzen, zodat het geen kwaad kan om de oogarts te vragen hoeveel ingrepen hij of zij heeft gedaan met de lens die wij hebben uitgekozen. 

 Op Gezondheidsnet kunnen we de 23 belangrijkste vragen lezen die we kunnen stellen bij een staaroperatie.  Oogziekten.nl beschrijft zeer uitvoerig wat staar is en wat precies een staaroperatie inhoudt.


Nieuwsoverzicht

Lid worden

Wilt u ook lid worden van KBO Soest? Bekijk alle voordelen door op de onderstaande knop te drukken.

Lid worden

Ons doel

Behartiging van de belangen van haar leden in de gemeente Soest en Baarn.

Contactinformatie

KBO Soest-Soesterberg-Baarn
Postbus 139
3760 AC Soest

info@kbosoest.nl