Belangen Baarn

Belangenbehartiging Baarn

Belangen Soest

Belangenbehartiging Soest

Belangen Soesterberg

Belangenbehartiging Soesterberg

Reizen met Openbaar Vervoer

Maandag 20 maart 2023

Onderwerp: In- en uitchecken met de betaalpas/creditcard bij Qbuzz en Keolis in de provincie Utrecht    

Geachte heer/mevrouw,

Het betalen in het openbaar vervoer gaat veranderen. Onder de noemer OVpay wordt het mogelijk om met een betaalpas of creditcard, of met een smartphone, in en uit te checken. Ook komt er een opvolger voor de OV-chipkaart. Zo willen we het OV toegankelijker maken voor alle reizigers in Nederland. Graag lichten wij u op deze manier toe wat er gaat veranderen en op welke termijn deze veranderingen worden doorgevoerd.

Wat verandert er?

Met ingang van 21 maart is het mogelijk om in en uit te checken met een betaalpas, creditcard of smartphone waarmee je contactloos kunt betalen. Dit is mogelijk in alle trams en bussen van Keolis en Qbuzz in de provincie Utrecht. Het in- en uitchecken met een betaalpas, creditcard of smartphone werkt alleen tegen vol tarief. Op een later moment wordt het ook mogelijk om met een betaalpas, creditcard of smartphone (of, indien gewenst, met de opvolger van de OV-chipkaart) te reizen op abonnement of met korting. Tot die tijd kunnen reizigers met een abonnement of korting hun huidige OV-chipkaart blijven gebruiken. Wij zullen u nader informeren als dit gaat wijzigen. De huidige OV-chipkaart blijft gewoon werken, tot minstens 1 januari 2024.

Hoe werkt het?

Het reizen met een betaalpas, creditcard of smartphone werkt hetzelfde als het reizen met een OV-chipkaart: de reiziger checkt in door zijn pas tegen de kaartlezer aan te houden, en doet hetzelfde bij het uitchecken. Alle ritten in het OV die op één dag zijn gemaakt worden verzameld, bij elkaar opgeteld en in de nacht op de volgende dag in een keer afgeschreven van de rekening van de reiziger. Dit is automatisch mogelijk vanaf 21 maart. Ook buitenlandse betaalpassen en creditcards waarmee contactloos kan worden betaald kunnen hiervoor worden gebruikt.

Hierbij is het van belang dat de reiziger zijn betaalpas of creditcard uit zijn portemonnee of telefoonhoesje haalt en individueel tegen de kaartlezer houdt. Anders loopt de reiziger het risico dat er zowel van zijn OV-chipkaart als zijn betaalpas of creditcard wordt afgeschreven.

De bank heeft geen inzicht in de reisgegevens van de reizigers. De bank ziet alleen het totaal afgeschreven bedrag. Het systeem voldoet aan de privacywetgeving en aan de hoogste standaarden van veiligheid.

Reizigers die graag een niet-persoonsgebonden OV-chipkaart willen blijven gebruiken of anoniem willen reizen kunnen dat blijven doen met hun huidige OV-chipkaart. In een later stadium komt er een nieuwe variant van de OV-chipkaart, zowel in de vorm van een kaart als in de vorm van een app op de telefoon, waarbij de laatste variant altijd persoonsgebonden zal zijn. De reizigers zullen hierover nader worden geïnformeerd.

Landelijke invoering

We voeren dit systeem per concessie in. Stap voor stap wordt het mogelijk om in het gehele land met een betaalpas, creditcard of smartphone te betalen. Per mid-2023 moet dit in het hele land mogelijk zijn in al het OV.

Deze informatie zal ook via de media gedeeld worden. Indien u nog vragen heeft naar aanleiding van de invoering van OVpay, of indien u uw eigen ervaring met OVpay wilt delen, kunt u uiteraard contact met ons opnemen via extern@ovpay.nl. Ook kunt u voor antwoorden op vragen terecht op www.ovpay.nl.

Met vriendelijke groet,

Bas van Weele

Programmadirecteur OV-betalen


Nieuwsoverzicht

Lid worden

Wilt u ook lid worden van KBO Soest? Bekijk alle voordelen door op de onderstaande knop te drukken.

Lid worden

Ons doel

Behartiging van de belangen van haar leden in de gemeente Soest en Baarn.

Contactinformatie

KBO Soest-Soesterberg-Baarn
Postbus 139
3760 AC Soest

info@kbosoest.nl